Media

Langer aan de slag, dankzij een ABC-aanpak! (januari 2016)

Op de jaarlijkse conferentie van HR.square gingen we op zoek naar hoe we werken tot 67 mogelijk kunnen maken. Het verslag daarvan (en meer) vind je in het HR.square nummer van januari. Met dank aan Hilde Vereecken!

 

Langer gemotiveerd en productief aan de slag? (januari 2015)

Altijd al willen weten hoe werknemers gemotiveerd kunnen worden om langer gemotiveerd en productief aan de slag te blijven? Ons ESF-project ging life op  http://www.langer-werken.be/. Je vindt er  meer informatie over een goede blik op oudere werknemers en tips over hoe je écht kan motiveren. Daarnaast gaan we in op het voeren van een loopbaangesprek, de HR-acties die je kan uitwerken én geven je de nodige cijfers en overtuigingskracht om iedereen mee te krijgen in het debat!

 

Humor (augustus 2014)

Hoe gebruiken verpleegsters humor om hun leven en dat van hun patiënten draaglijk te houden? Welk grapjes halen verhuizers uit? Je komt het allemaal te weten in het augustusnummer van Feeling in het artikel van Nathalie Le Blanc!

1 april, hoe overleef je dat? (april 2014) 

Kan humor op het werk? Wanneer wel? En wanneer niet? En wanneer is het voor collega’s ook aangenaam? Kortom: hoe overleef je 1 april? Je leest er alles over in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws in het artikel van Caroline De Ruyck.

 

Waarom basisbehoeften belangrijk zijn (14 maart 2014)

Hoe motiveer je mensen nu best? En waar moet je dan op letten? Basisbehoeften blijken vanuit ZDT hiervoor belangrijk. Ik gaf hierover meer info op de meer dan boeiende NIP motivatiedag!

Duurzaam langer aan de slag? (10 dec 2013) 

Hoe kan je oudere werknemers motiveren om duurzaam aan de slag te zijn? Samen met Eva Vandenheeden gingen er op in op onze alumni-dag van milieu- en preventie management! De presentatie vind je hier.

Burned-out of bevlogen: De oorzaken, kenmerken en gevolgen van twee 

vormen van welzijn (dec 2013)

Hoe kan je meer performant worden als organisatie door ook aandacht te hebben voor het welzijn op het werk? Beide kunnen hand in hand gaan! En – belangrijk – als je spreekt over welzijn, is het niet enkel belangrijk aandacht te hebben voor burnout, maar ook voor de positieve tegenpool ervan: bevlogenheid! Meer info werd gegeven op de infocyclus van het ABVV.

Werk en thuis (okt 2013) 

Lukt het voor jou om alle ballen in de lucht te houden? Hoe combineer jij werk en thuis? Geertrui Mayeur schreef er een stukje over in Nina.

 

Falen en succes (26 okt 2013)

de standaard

“Of je eerst moet falen vooraleer je succes kan hebben?” vroeg Ann-Sofie Dekeyser van De Standaard. Een boeiende vraag! Falen kan een leerkans zijn, maar kan ook faalangst aanwakkeren. Mensen aansporen om écht op hun bek te gaan, brengt dus potentieel onbedoelde negatieve effecten met zich mee.

Belangrijker dan effectief te falen is dan ook welke doelen je nastreeft in je leven. Wanneer je leergericht bent, sta je open voor nieuwe ervaringen en wil je zoveel mogelijk bijleren. Als je dan fouten maakt, laat je er je niet door kisten, maar probeer je er zoveel mogelijk uit te leren. Wanneer je daarentegen prestatie-gericht is, wil je beter presteren dan iemand anders. Fouten zijn in dat geval een teken van zwakte. En dat moet zoveel mogelijk vermeden worden! Wanneer je zulke doelen nastreeft zal je dus amper leren uit je fouten, je zal slechter presteren én je ook minder goed in je vel voelen. Ann-Sofie Dekeyser schreef er een boeiend stuk over!

Werkbaar werk bij ‘Hallo Hautekiet’ (okt 2013) 

Vorige week deed CEO Saskia Van Uffelen een emotionele oproep: “We kunnen niet almaar meer vragen van onze mensen. De reserves zijn opgebruikt”. De oproep kwam er nadat één van haar werknemers van nog geen 40 overleed aan een hartfalen. Hoe kunnen werkgevers de oproep omzetten in de praktijk?

Opvallend hoevaak er wordt gegrepen naar arbeidsvoorwaarden (bv. loon) en arbeidsomstandigheden (bv. een kickertafel, een thuis-kantoor) om de stress te verlichten. We kunnen best echter  kijken naar de aard van het werk zelf, de arbeidsinhoud om werk werkbaar te maken. De eisende aspecten (bv. werkdruk, conflicten) van het werk kunnen immers best verlicht worden door ook heel wat hulpbronnen aan te beiden (bv. variatie in het werk, inspraak). Daarnaast zijn de arbeidsverhoudingen van belang: steun en hulp van collega’s en waardering van de leidinggevenden zijn essentiële elementen die het werk werkbaar maken!

Wie het wil herbeluisteren kan terecht op http://www.radio1.be/hautekiet/hoe-het-werk-werkbaar-houden.

Aan de slag als jobstudent, terwijl je nog op de schoolbanken zit (febr 2013):

Klasse rapporteert over ons onderzoek. Meer info vind je hier: Klasse_bijklussen

 

Gemotiveerd aan de slag in combinatie met thuis (febr 2013):
Een noot over tijdskrediet en het spitsuur van het leven vind je in visie februari 2013

 

HRM in de overheid (februari 2013):

De presentatie van het onderzoek bij de Vlaamse Jeugdambtenaren dat werd uitgevoerd ism Maria Euwema van VVJ is hier te vinden:

 

Ploegevaluatie bij KLJ:

Wat is een team? En hoe werken wij samen? Een analyse vanuit Persoon, Product en Procedure bij KLJ!
Picture1

 

Talentmanagement en verloningsbeleid bekeken vanuit een motivationeel perspectief:
Hoe kan je zorgen dat werknemers deelnemen aan (zinvolle) opleidingen? Hoe kan je een motiverend, betaalbaar en ethisch verantwoord verloningbeleid voeren? Ik discussieerde twee dagen lang mee met het HR-management van een privé-organisatie met enkele duizende werknemers. Boeiend!

 

Diversiteit: omgaan met gelijkenissen?!

Samenlevingopbouw Brussel neemt het op voor minder begoede Brusselaars en hun recht op de stad. Samen geven opgeleide ervaringsdeskundigen en andere opgeleide deskundigen deze werking vorm. Ze willen dit doen vanuit een evidence-based wijze- lees: gestoeld op wetenschappelijke kennis. Daar werken we graag aan mee! De tekst die hiervoor werd uitgewerkt vind je op p36 van het december nummer van 2012:

 

Die ene droom-job bestaat ze?

Barbara De Munnynck schreef er een artikel rond op basis van de zoektocht van Laura Van Bouchout en onder andere ik mocht de wetenschappelijke achtergrond voorzien. Tevreden zijn met wat je hebt of dromen van die ene job en handen uit de mouwen steken? Je leest het hier.

 

Blue Monday?
Op maandagmorgen, om 10u, mocht ik te midden van een heel aantal enthousiaste mensen op de koffie bij De (straffe) Madammen van Radio 2 om te vertellen over de Mondayblues! Welke blues?

Bij de Madammen

 

Verslaafd?

Op basis van ons onderzoek (Van den Broeck, Schreurs, De Witte, Vansteenkiste, Germeys, &  Schaufeli, 2010) schreef Peter Van Dyck over werkverslaving in Bodytalk

 

Humor – waarom grapjes goed zijn

In lijn met ons onderzoek over humor (Van den Broeck, Vander Elst, Dikkers, De Lange, & De Witte, 2012), verscheen er in Jobat het volgende artikel http://www.jobat.be/nl/artikels/humor-op-het-werk-zolang-mijn-baas-doet-alsof-ik-veel-verdien-doe-ik-alsof-ik-hard-werk//

 

Soms zijn verschillen kleiner dan gelijkenissen

Naar aanleiding van ons werk in het kader van de European Value Study (De Witte & Van den Broeck, 2011), pikten verschillende media in op de mogelijke verschillen tussen Vlamingen en Walen. Het stuk van Yves Delepeleire (2011) is er een voorbeeld van: http://www.destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=EN3BBC2I

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s